The Scripophily Auction is now OPEN!

2009/08 - Näin selvität, onko löytämäsi osakekirja yhä käypä


Tietämättömyys ja pelottelu keräilyn jarruna

Osakekirjojen keräilyä halutaan edistää. Kehityksen suurimpana esteenä on luotettavan tiedon puuttuminen ja sen hajanaisuus. Osakekirjakatalogi 2009 liitteineen antaa suuntaa keräilyosakekirjojen hinnoista, mutta yhdeksi suureksi esteeksi ovat muodostuneet ns. käyvät osakekirjat. Myyjät pelkäävät myydä osakekirjojaan, kun eivät varmuudella tiedä mitä ovat myymässä, ja tietämättömyyttään pelkäävät myyvänsä aarteita.

Ongelmaa pahentavat amatöörimäiset lausahdukset lehdissä tyyliin ”Älä myy käypiä osakekirjojasi” tai kullanhohtoisten mielikuvien rakentamiset Suomen Gummitehdas Oy:n osakekirjoista, joka muuten tunnetaan tarinana jo Baijerissa saakka. Keräilyharrastuksen kannalta ratkaisu eivät ole vajaan tiedon lähteet, vaan ihmisille pitää opettaa keinot, joilla käyvät osakekirjat saadaan seulottua pois. Kepoisten ja populististen sammakoiden suusta päästäminen luo markkinoille pelkoa ja estää uusien keräilyosakekirjojen tulemisen markkinoille.

Tässä artikkelissa kerromme, kuinka saat 99 % varmuudella selvitettyä, onko löytämäsi osakekirja edelleen käypä. Jos osakekirja on voimassa, sitä vastaan on mahdollista saada rahaa esimerkiksi lääninhallituksesta.

Aivan perusjuttu on katsoa, milloin osakekirja on päivätty. Mikäli päiväys on ennen vuotta 1946, tulee osakekirjassa olla punainen leimamerkin kaltainen merkki etusivulla. Merkki on yleensä osakekirjan yläreunassa, keskellä paperia. Merkin puuttuminen ei välttämättä tarkoita, että osakekirja ei ole käypä. Yleensä kuitenkin tarkoittaa. Vuoden 1945 jälkeen painetuissa papereissa leimausmerkkiä ei tarvitse olla.

1) Etsitään vanhat pörssiyhtiöt

Katso osoitteesta www.osakekirja.fi > Pörssiyhtiöt 1912 – 1987, löytyykö osakekirjaasi painettu yhtiön nimi listalta. Jos löytyy, saat kyseisestä yhtiöstä uusia osakekirjoja tai rahaa lääninhallituksesta.

Jos yhtiön nimi ei löydy em. listalta, jatketaan etsintää.

2) Etsitään yhtiö YTJ:stä

Jotkut osakekirjat oikeuttavat edelleen omistukseen ei-listatuissa yhtiössä. Jotta osakekirjan saa rekisteröityä yhtiössä nimiinsä, tulee osakekirjan nykyhaltijalla olla ns. aukoton siirtoketju viimeisimmästä rekisteröidystä omistajasta. Siirtoketju tarkoittaa esimerkiksi kauppakirjoja tai perukirjoja kaikista siirroista, jotka osakekirjaan viimeksi merkityn omistuksen jälkeen on tapahtunut. Kyseistä osakekirjaa ei tarvitse olla lueteltu perunkirjassa, vaan perunkirjalla selvitetään ketkä ovat olleet pesän osakkaita, ja että kaikki pesän osakkaat ovat kirjallisesti siirtäneet osakekirjan nykyiselle haltijalle.

Aivan ensimmäiseksi kannattaa netissä mennä osoitteeseen www.ytj.fi. Se on Kaupparekisterin sekä Verohallinnon ylläpitämä palvelu, josta voi hakea nykyisiä ja vanhoja osakeyhtiöitä. Kirjoita hakukenttään yhtiön nimi niin kuin se on osakekirjaan kirjoitettu, valitse ”Hae kaikki” ja paina ”Hae”. HUOM! Tärkeää on valita ”Hae kaikki”, sillä muuten hakutulos on vajaa. Mikäli löydät yhtiön hakutuloksista, katso nimihistoriasta, onko yhtiö toiminut osakekirjaan painetulla nimellä sillä hetkellä, jolloin osakekirja on kirjoitettu. Jos on, ota yhteys yhtiön vaihteeseen ja pyydä henkilölle, joka tietää yhtiön osakekirjoista.

3) Jos ei löydy YTJ:stä, etsitään yhtiö kaupparekisteristä

Jos et edellisen kohdan mukaisesti saanut yhtään hakutulosta, ei peliä vielä ole menetetty. Soita seuraavaksi Kaupparekisterin neuvontaan, puh. (09) 693 95 900. Kerro, että etsit tietoja yhtiöstä, joka on toiminut osakekirjaan painettuna ajankohtana nimellä, joka osakekirjaan on kirjoitettu. Kerro myös, että haluat tietää, mitä yhtiölle on sen jälkeen tapahtunut Erityisesti kiinnostaa, onko yritys fuusioitu johonkin toiseen yhtiöön.

Jos saat vastauksen, että yhtiö on fuusioitu toiseen yhtiöön, selvitä saamasi yhtiön nimi samalla tavalla kuin kohdassa 2, ja ota yhtiöön yhteyttä osakekirjan arvon selvittämiseksi.

Jos saat kaupparekisteristä vastauksen, että yhtiö on poistettu poistomenettelyssä, osakekirjalla on vain keräilyarvoa.

Jos yhtiön kerrotaan lakanneen, kysy Kaupparekisteristä, löytyykö lakkaamissyytä. Mikäli lakkaaminen on tapahtunut ennen vuotta 1980, vaaditaan erityistä tarkkuutta. Vanhan osakeyhtiölain aikaan (ennen vuotta 1980) tapahtuneet fuusiovastikkeet saattavat nimittäin olla vielä voimassa, eli osakekirjalla saattaa saada vastaanottaneen yhtiön osakkeita tai rahaa. Nyt siis etsimme tarkasti, onko lakkaaminen tapahtunut fuusion kautta. Jos kaupparekisteri ei osaa antaa vastausta, pyydä yhtiön kaupparekisterinumero.

4) Jos lakkaamissyytä ei löydy kaupparekisteristä

Seuraava tarkistuspaikka on Kansallisarkisto Helsingin Kruunuhaassa. Sieltä saat yhtiöön liittyviä papereita nähtäväksi kaupparekisterinumerolla. HUOM! Kansallisarkistoon tulee tehdä arkistopyyntö henkilökohtaisesti, ja paperit tulee mennä katsomaan paikan päälle aikaisintaan seuraavana arkipäivänä.

Kansallisarkistossa olevista papereista löytyy maininta, jos yritys on fuusioitu toiseen yritykseen. Kun saat tietoosi vastaanottaneen yhtiön nimen, aloita jälleen kohdasta 1.

Lisätietoja Kansallisarkiston toiminnasta: www.arkisto.fi

5) Googleta

”Googlettaminen” saattaa myös auttaa. Kirjoita hakukriteeriksi yhtiön nimi juuri niin kuin se on yhtiön osakekirjassa. Ole tarkkana ajankohtien kanssa, koska yhtiöt ovat käyttäneet samaa nimeä eri vuosina ja kysymys on eri yhtiöistä. Yhtiön nimen sekä osakekirjan päiväyksen tulee sopia yhteen löytämäsi tietojen kanssa. Kun tiedoissa on osuma, ota yhteys yhtiöön ja selvitä mikä osakkeen käypä arvo on.

Edellä mainituilla ohjeilla löytyy 99 % varmuudella tietoa osakekirjan mahdollisesta käypyydestä. Salapoliisityötä siis tarvitaan, mutta joskus tulos saattaa olla vaivan arvoinen. Jos tarvitset apua etsinnässä, voit myös lähettää minulle viestin Yhteystiedot-sivun kautta. Vaikka osakekirjallasi olisikin ”vain” keräilyarvoa, muista aina kysyä arvio keräilyarvosta useasta eri paikasta, ettet myy osakekirjojasi liian halvalla.

Filatelisti-lehdelle 28.8.2009 Janne Pietikäinen

>> Takaisin artikkeliluetteloon

_________________________


Tässä artikkelissa mainitut linkit:
>> YTJ
>> Kansallisarkisto

>> Ota yhteys meihin


Copyright © 2017 www.osakekirja.fi www.scripophily.fi . Toteutus: Emerca