Tervetuloa Verkkokauppaan! / Welcome to Online shop!

Valtameri Osakeyhtiö

4.00€

Helsinki 29.12.1988 10 etuosake(tta) 100 FIM sidottu specimen

Juho Kuosmanen perusti Valtameri Osakeyhtiön vuonna 1928 jatkamaan vaikeuksiin joutuneen Suomen Valtamerentakainen Kauppa Oy:n toimintaa. Valtamerentakainen Kauppa oli liikennöinyt höyry- ja purjealuksillaan pääasiassa Suomen ja Etelä-Amerikan välillä. Valtameri Oy:ssä oli aluksi kolme osastoa: siirtomaatavaraosasto, teknillinen osasto ja autonrengasosasto. Autonrenkaat olivat yrityksen tärkein ryhmä, sillä Valtameri toimi Goodyearin Suomen edustajana. Edustus päättyi jo 1930-luvulla.

Valtameri alkoi keskittyä teollisuuden raaka-aineiden ja tarvikkeiden tuontiin, ja se toi maahan mm. belgialaisia teräsputkia hetekoitten valmistusta varten. Jatkosodan jälkeen Suomen maksettaviksi määrätyt sotakorvaukset pakottivat laajentamaan maan metalliteollisuutta, mikä toi Valtamerelle paljon työtä. Se toi mm. Belgiasta ja Ranskasta teräslevyjä telakoiden ja konepajojen tarpeisiin. Valtamerestä tuli käytännössä raudan ja teräksen maahantuoja sekä tukkukauppias.

Juho Kuosmasen poika Kauko tuli toimitusjohtajaksi vuonna 1950. Teknistä tukkukauppaa jatkettiin aina 1980–luvulle saakka. Tuolloin yhtiön strategiaa muutettiin ja päätettiin keskittyä terästukkutoimintaan. 1983 ostettiin Julius Tallberg Oy:n terästukkutoiminta. 1990-luvun lama iski Valtamereen kuitenkin rajusti. Se johti kolmen suuren terästukkurin neuvotteluihin, joiden tuloksena Valtameri, Aspo ja Rautaruukki päättivät perustaa yhteisen teräskauppa Asva Oy:n vuonna 1993. Uuteen yhtiöön siirrettiin 90 % Valtameren liiketoiminnasta.

Valtameri Oyj fuusioitiin Rautaruukkiin vuonna 1999.

Valtameren kantaosakkeet noteerattiin Helsingin Pörssin meklarilistalla ja etuosakkeet OTC-listalla vuodesta 1986 lähtien.

Lisää koriin:

  • Kataloginumero: 2147
  • Valmistaja: Polytypos

Copyright © 2017 www.osakekirja.fi www.scripophily.fi . Toteutus: Emerca