Tervetuloa Verkkokauppaan! / Welcome to Online shop!

Suomen Sokeri Oy

Espoo 05.06.1986 1 osake(tta) ? 12 FIM

Suomen Sokeri Oy syntyi vuonna 1918, kun kuusi alueellista sokeripuhdistamoa yhdistyivät. Yhtiöt olivat Töölön Sokeritehdas Oy, Auran Sokeritehdas Oy, Kotkan Sokeritehdas Oy, Vaasan Sokeritehdas Oy, Oy Wilh. Schauman Ab (Pietarsaaren sokeritehdas) ja Hietalahden Sokeritehdas Oy. Yhtiöt olivat tehneet jo aiemmin kartelliyhteistyötä sokerin ylituotanto-ongelmien vuoksi, ja toisaalta jakeluyhteistyötä ensimmäisen maailmansodan säännöstelyvuosien aikana.

Suomen Sokeri hankki aluksi kaiken raaka-aineensa ulkomailta - lähinnä Keski-Euroopasta ja Englannista. Kotimaisen juurikkaanviljelyn yleistyessä Suomen Sokeri lähti osakkaaksi myös ensimmäisiin raakasokeritehtaisiin Salossa ja Antreassa. Sotavuosina Suomessa vallitsi sokerin säännöstely, ja jakelusäännöstely jatkui kaikkiaan vuosien 1939-1953 ajan.

1960-luvulla Suomen Sokeri investoi uusiin tehdastiloihin Kirkkonummen Kantvikissa. Sijoittuminen syväsataman kylkeen auttoi yhtiötä myös avaamaan vientiä Skandinaviaan, Keski-Eurooppaan ja jopa Afrikkaan. 1970-luvulla yhtiö jalosti vientiin myös hedelmäsokeria, koivusokeria (xylitol) ja muita sokerikemiallisia tuotteita.

1980-luvulla Suomen Sokerista tuli monialayhtiö. Se osti mm. Turun Muna Oy:n rehutehtaat, broilerijalostaja Hannes Kariniemi Oy:n (Sydäntipu Oy) ja enemmistön Vaasanmylly Oy:stä. Rehunvalmistuksesta tuli yhä tärkeämpi osa yhtiön liiketoimintaa. Vuosikymmenen lopussa erillisiä toimintoja yhtiöitettiin ja Suomen Sokeri vaihtoi nimensä Cultor Oy:ksi vuonna 1989.

Suomen Sokeri oli listattuna Helsingin pörssissä kahdeksankymmenen vuoden ajan, vuosina 1919-1999. Tanskalainen elintarvikejätti Danisco osti Cultorin vuonna 1999, ja Cultorin rönsyt päätyivät valtaosin myyntiin. Nykyisin suomalainen sokeritehtailu on osa Euroopan suurinta sokerikonsernia, saksalaista Nordzuckeria.

Huutokauppatuloksia: 9.12.2012 33 EUR.

 Ei myytävänä 
  • Kataloginumero: 5093
  • Valmistaja: Frenckell

Copyright © 2017 www.osakekirja.fi www.scripophily.fi . Toteutus: Emerca