Julkaistu

2009/11 – Pariisia keskellä Helsinkiä

Pariisia keskellä Helsinkiä – Hotel Restaurant AB:n osakekirja

Kädet ylös, tämä on pidätys! — Mutta sali olikin täysin tyhjä.

Helsinkiläinen hotelli Kämp avattiin vuonna 1887, ja sen sanottiin tuovan Helsinkiin ”pariisilaista tuulahdusta”. Hotellissa sijaitsivat Suomen ensimmäiset hissit, jotka venyttivät itseään hitaasti alhaalta ylös ja takaisin alas.

Kämpistä kehkeytyi Suomen poliittisen sekä kulttuurillisen eliitin koti. Sen ravintoiloissa perustettiin – tai lasillisten voimin ideoitiin – ainakin Kansallis-Osake-Pankki, Suomen Kansallisteatteri, Palovakuutusosakeyhtiö Pohjola, Päivälehti sekä Helsingin Sanomat.

Sibeliukselle, Gallen-Kallelalle ja Kajanukselle Kämp oli enemmän kuin koti. Se oli työhuone. Aino Sibelius soitti Kämpiin ja pyysi kysymään, milloin Janne tulee kotiin. Sibelius pyysi kertomaan vaimolleen, että hän on säveltäjä, ei ennustaja.

Kun Aino heitti hänet palattuaan ulos, lähti Janne Järvenpään rautatieasemalle ja kehitti päässä pyörivästä lausepätkästä ”Ja minä menen Kämppiin takaisin” Karelia-sarjan teeman.

Venäläistämisvuosina Kämpissä toimi vastarinnan keskus. Päivälehden perustajan, Eljas Erkon johtama Kagaali halusi järjestää Kämpissä kokoontumisen. Tsaarin poliisi sai kuitenkin tiedon kokoontumisesta, kuten myös Erkko sai tiedon poliisin suunnitelmista. Lopputuloksena kokous pidettiin toisaalla, ja poliisi ratsasi tyhjän kokoustilan Kämpissä. Heitä katselivat vain kasvot maalauksista.

Vuonna 1900 hotellin toimintaa pyörittämään perustettiin osakeyhtiö Hotel Restaurant Aktiebolag. Yhtiön omistivat Axel Gummeson, Lundbland sekä hotellin tontin omistanut Grönqvist. Myös yhtiön osakekirjat suunniteltiin takaraivossa ajatus Pariisista: eurooppalainen jugend näkyy eikä suomalainen kansallisromanttinen jugend. Vastaavanlainen voikukkatyylitelmä löytyy samalta aikakaudelta saksalaisesta Siemens & Halske AG:n osakekirjasta. Hotel Restaurant Ab:n nimi on kirjoitettu osakekirjaan ranskalaisittain. Osakekirja voisi aivan hyvin olla keskieurooppalaista suunnittelua.

Kansallis-Osake-Pankin pääjohtaja J. K. Paasikivi osti Kämpin pankille vuonna 1917. Pankkihan oli perustettu Kämpin Peilisalissa, ja samaisessa salissa pankin johtokunta kokoontui illallisille.

Hotelli lopetti toimintansa 1960-luvulla. Nykyään kiinteistön omistaa Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, ja Kämp-hotellissa voi jälleen tuntea hajuvettä, jota pariisilaisrouvat levittävät.

Osakekirjakatalogin 2009 mukaan yhtiön osakekirjan hinta on 200–300 euroa, ja osakekirjoja on markkinoilla liikenteessä 25 – 50 kappaletta.

Filatelisti-lehteen 1.11.2009 Janne Pietikäinen

Lähteenä on käytetty mm. Andreas Augustinin ja Laura Kolben teosta ”Hotel Kämp Helsinki. The Most Famous Hotels in the World”

_________________________

Artikkelissa mainitut osakekirjat:


– Kohde Osakekirja.fi:n katalogissa (osakekirjakataloginumero 593).