Julkaistu

2010/02 – Filateliaa, numismatiikkaa, skripofiliaa vai muuta?

Filateliaa, numismatiikkaa, skripofiliaa vai jotain muuta?

Osakekirjakeräily eli skripofilia oli Suomessa pitkään nurkkakuntaista puuhaa, jota harrasti vain muutama yksinäinen keräilijäsusi. Harrastaminen tarkoitti käytännössä oman kokoelman kasvattamista, mutta ilman keräilyyn kuuluvaa yhteisöllisyyttä, tiedon vaihtamista tai keräilykulttuurin kehittämistä päivittäisen toiminnan kautta. 2000- luvulla suomalainen osakekirjakeräilymaailma alkoi kuitenkin kehittyä voimakkaasti.

Nyt tiedämme osakekirjoja keräileviä henkilöitä löytyvän mm. filatelisteista, numismaatikoista sekä taide- ja kotiseutukeräilijöistä. Laaja-alainen keräilijäkunta on todella hieno ilmiö, koska osakekirjoissa yhdistyvät monet keräilyalat: esim. osakekirjoissa olevien leimamerkkien tai signeerattujen kuvien ansiosta. Osakeyhtiöillä on myös keskeinen asema maamme talous- ja teollisuushistoriassa, joten yhtiöiden osakekirjat tarjoavat mielenkiintoisia tarttumakohtia myös historiasta kiinnostuneille.

Filatelian näkökulmasta tarkasteltuna leima- ja veromerkeillä varustettujen osakekirjojen lisäksi löytyy leimapaperille painettuja velkakirjoja, postimerkkikauppiaiden osakekirjoja sekä tunnettujen filatelistien omistamia osakekirjoja. Esimerkiksi Wasa Bomulls-Manufaktur Aktiebolagetin velkakirja vuodelta 1871 on painettu 12 kopeekan leimapaperille (ei osakekirjakatalogissa). Vanhin tunnettu ja yleisin leimamerkkejä sisältävä osakekirja on Torneå Ångsågs Aktiebolagetin osakekirja vuodelta 1867. 1800-luvulta olevat osakekirjat, joissa on leimamerkkejä, ovat harvinaisia.

Keräilyuutiset-lehdelle 6.2.2010 Janne Pietikäinen

_________________________

Artikkeliin liittyvät osakekirjat:

Vaasan Puuvilla Oy:n osakekirja leimamerkeillä (kataloginumero 4299):

– Kohde Osakekirja.fi:n katalogissa.

Filatelist Oy:n osakekirja, jonka sisäsivulla siirto Agathon Fabergélle (kataloginumero 345):

– Kohde Osakekirja.fi:n katalogissa.

Fennia-Post Osakeyhtiön osakekirja vuodelta 1920 (kataloginumero 342):

– Kohde Osakekirja.fi:n katalogissa.

Kähertäjäin Kauppa Oy:n osakekirja on ainoita osakekirjoja, joissa on vuoden 1963 leimamerkkejä (kataloginumero 3285):

– Kohde Osakekirja.fi:n katalogissa.