Julkaistu

2010/03 – Vanhat velkakirjat kertovat monta tarinaa

Vanhat velkakirjat kertovat monta tarinaa

Oman kokoelman rajaus on suunniteltava huolella. Keräysaiheen tulee olla itseä kiinnostava, joten suin päin ei kokoelmaa kannata rakentaa. Ei etenkään halpojen hintojen ohjaamana. Hyvä kokoelma on ennen kaikkea sijoitus, eikä sijoituksellista näkökulmaa saa vähätellä. Monen keräilijän haaveena onkin kerätä tänään jotakin tulevaisuudessa kiinnostavaa keräilyteemaa.

Yleisen kiinnostuksen kasvaessa osakekirjoihin myös osakekirjojen hinnat ovat nousseet. Suomalaista kuvallisista laivaosakekirjoista on maksettu huutokaupoissa jo yli 300 euroa kappaleelta. Yksi osakekirjakeräilyalue, jossa hinnat eivät ole nousseet, on Suomen valtion tai yritysten velkakirjat. Näitä ovat erilaiset obligaatiot, debentuurit, vaihtovelkakirjat ja joukkolainat.

Suomen valtion (vuoden 1917 jälkeen) obligaatioiden kerääjiä tiedetään Suomessa olevan vain muutama. Kohteita etenkin 1970–1990 -luvuilta on paljon tarjolla, ja hinnat alkavat n. 5 eurosta kappale. Harvinaisempien papereiden, vuosilta 1918–1937, hintahaarukka on hyvin leveä, voisi sanoa 40–150 euroa kappale.

Suomen Suurruhtinaskunnan (1850-luku –1917) liikkeelle laskemien velkakirjojen hinnat ovat huomattavasti korkeammat. Velkakirjaan painetun kielen ja lainan käyttötarkoituksesta riippuen paperin hinta voi olla 150–1900 euroa. Kalleimpia ovat ne velkakirjat, joissa lainan käyttökohteena on ollut rautateiden rakentaminen tai kielenä on edes osittain venäjä. Kaikki rautateihin liittyvät paperit ovat ns. yleismaailmallisia keräilykohteita.

Ennen 1960-lukua Suomen valtion lainojen käyttökohteet saatettiin myös mainita velkakirjassa. Viimeisin, jossa on maininta käyttötarkoituksesta, on veronpalautusobligaatiolaina vuodelta 1978.

Suomen valtion lainat kertovat monta tarinaa Suomen ja suomalaisten historiasta, ja ovat siksi mielenkiintoinen keräilyalue. Erityistä huomiota velkakirjoissa kannattaa kiinnittää lainan käyttötarkoituksiin, päiväyksiin sekä allekirjoittajiin.

1.3.2010 Janne Pietikäinen

_________________________

Artikkelissa mainitut kohteet:

Vuoden 1918 torpparivapautuslain mukaisten maa-alueiden lunastamiseksi otettu Suomen valtion laina. Takaisinmaksuerät arvottiin. Osakekirjakataloginumero 5414:

– Kohde Osakekirja.fi:n katalogissa.

Suomen valtion olympialaina vuodelta 1938. Obligaatiovaroilla oli tarkoitus rahoittaa vuoden 1940 olympialaiset Helsingissä. Varat menivät muihin tarkoituksiin. Velkakirjoja keräävät tänä päivänä etenkin olympia-aiheen kerääjät. Osakekirjakataloginumero 2799:

– Kohde Osakekirja.fi:n katalogissa.

Suomen valtion obligaatio, jota kansa kutsui ”kultareunaiseksi”. Muista lainoista poiketen lainaehdoissa oli maininta, että obligaation arvo on sidottu indeksiin. Sodan jälkeisinä vuosina, inflaation laukatessa, raha menetti arvoaan, mutta kultareunaisen arvo muuttui inflaation myötä. Osakekirjakataloginumero 5416:

– Kohde Osakekirja.fi:n katalogissa.

Suomen valtion obligaatio vuodelta 1960. Obligaation käyttötarkoituksena oli teiden korjaaminen. Korjatut tiet on lueteltu obligaation kääntöpuolella. Osakekirjakataloginumero 2961:

– Kohde Osakekirja.fi:n katalogissa.

Suomen valtion obligaatio vuodelta 1966. Allekirjoittajana on Mauno Koivisto. Osakekirjoissa Mauno Koiviston allekirjoitus on myös Sponsor Oy:n osakekirjassa vuodelta 1968. Presidenttien allekirjoitukset tai omistamat osakekirjat ovat yksi erittäin suosittu keräilyalue. Osakekirjakataloginumero 2986:

– Kohde Osakekirja.fi:n katalogissa.