Julkaistu

2010/04 – Mitä osakekirja minulle kertoo?

Kansallis-Osake-Pankki ja Suomen Maanviljelijäin Kauppa

Kuvallinen osakekirja ei ole vain arkki tiedolla täytettyä paperia. Kuvat kertovat paljon enemmän kuin osakeyhtiölain edellyttämä teksti. Yhdistelemällä osakekirjan kuvaan muita tietoja, ymmärrys yrityksen omistajien tavoitteista höystyy entisestään.

Kansallis-Osake-Pankki, 1951

Yhtiön osakekirja oli koko pankin historian ajan samanlainen. Osakekirjan suunnittelija ei ole tiedossa.

KOP perustettiin 1889 kansallismielisen aatteen saattelemana. Pankki tuki ja puolusti Suomen kehittymistä. Aate näkyy osakekirjassa. Yläkuvassa Suomi-neito katsoo oikealle itään. Maisemana on havumetsää, josta pankin perustamisvuonna usea suomalainen sai leipänsä. Neidon voi myös katsoa vartioivan maataan, koska jalkojen juureen on kuvattu leijonakuviolla koristeltu kilpi.

Osakekirjan alakuvassa on kuvattuna rautatie. Vuonna 1889 rautatie oli Suomessa uusi keksintö ja edusti teknologista kehitystä, kuten nykyisin matkapuhelin. Nykyajan KOP:in osakekirjan suunnittelija piirtäisi varmaankin kauniin suomalaisen tytön hienoissa, mutta ei liian virallisissa vaatteissa, uusimman Nokian, ja tällä tytöllä olisi osakekirjassa selvästi nähtävissä, että hänellä on joku suora linja Brysseliin.

Kuvan (alla) osakekirjassa on allekirjoittajana erittäin tunnettu kokoomuspoliitikko Tuure Junnila. Osakekirjakataloginumero 5473.

Suomen Maanviljelijäin Kauppa, 1928

Tutummin SMK. Yhtiö oli listattuna Helsingin Arvopaperipörssissä vuosikymmenet, mutta yhtiön kurssikehitys oli vaatimaton. Samalla tavalla vaatimaton oli yhtiön osakekirja 1960-luvulta lähtien.

Sen sijaan vuoden 1927 osakekirjaan on kuvattu yhtiön nimi sekä paljon muutakin: Vasemmanpuoleisessa kuvassa on kuvattuna meri, purjelaiva ja Merkurius eli kaupankäynnin jumala. Oikeanpuoleisesta kuvasta löytyy erittäin tyypillinen hämäläinen peltomaisema. Suomen Maanviljelijäin Kauppa Oy oli perustettu 1898, ja sen kotipaikkana oli Tampere. Osakekirjakataloginumero 1718.

Valitettavasti 1928:aa vanhempia SMK:n osakekirjoja en ole koskaan nähnyt. Olisi mielenkiintoista nähdä, oliko vanhempien osakekirjojen kuvitus sama kuin tämän (kuva alla). Yhtiön toimitalo löytyy edelleen Tampereelta Hämeenkadun sekä Aleksanterinkadun kulmasta. Nykyisin siinä harjoittaa liiketoimiaan täysautomatisoitu Omena-hotelli.

Keräilyuutiset-lehdelle 29.3.2010 Janne Pietikäinen

_________________________

Artikkelissa mainitut osakekirjat:


– Kohde Osakekirja.fi:n katalogissa.


– Kohde Osakekirja.fi:n katalogissa.