Julkaistu

2010/08 – Palanen suomalaista merenkulkuhistoriaa

Palanen suomalaista merenkulkuhistoriaa: Suomen Valtamerentakainen Kauppa Oy

Suomen Valtamerentakainen Kauppa Oy (nimi otettiin käyttöön 1919) perustettiin 16. joulukuuta 1918 Kontro & Kuosmasen ja Suomen Kahvituonti Oy:n yhdistyessä. Yhtiön toiminta oli kansainvälistä, ja sillä oli toimintaa mm. Glasgow’ssa, Rio de Janeirossa ja Buenos Airesissa.

Yhtiö omisti useita aluksia; esimerkiksi höyryalukset Garryvale, Rigel ja Suomen Neito sekä purjealukset Ira ja Sylfid. Alukset liikennöivät Suomen satamien sekä Etelä-Amerikan itärannikon väliä.

Yhtiön hallintoneuvoston puheenjohtajana toimi Juho Kusti Paasikivi vuosina 1919 – 1921 ja hallintoneuvoston jäsenenä olivat mm. suurliikemies Juho Hallenberg sekä kauppaneuvos Alfr. Björklund, joka oli mm. Kuopiossa Gust. Raninin palveluksessa aikoinaan toiminut itseoppinut liikemies.

Vuonna 1928 yhtiö joutui suuriin taloudellisiin vaikeuksiin, ja yhtiön toiminnasta myytiin kannattavat osat Juho Kuosmaselle. Hän jatkoi Suomen Valtamerentakaisen Kaupan toimintaa uudessa Valtameri Osakeyhtiössä.

Valtameri Osakeyhtiö keskittyi tekniseen tukkukauppaan aina 1980-luvun puoliväliin saakka. Tuolloin yhtiön strategia muuttui rajusti ja toimialaksi valittiin terästukkutoiminta sekä sijoitustoiminta. Terästukkutoimintaa harjoitettiin osakkuusyhtiö Asvan kautta aina vuoteen 1999 saakka, jolloin Valtameri Oy fuusioitiin Rautaruukkiin. Valtameren kantaosakkeet noteerattiin Helsingin Pörssin meklarilistalla ja etuosakkeet OTC-listalla vuodesta 1986 lähtien.

Suomen Valtamerentakaisen Kauppa Oy:n osakekirja symboloi tyylikkäästi yhtiön harjoittamaa toimintaa: merimies viittaa merenkulkuun ja caduceus (roomalaisten kaupan pääjumalan Mercuriuksen sauva) viittaa kaupankäyntiin.

Osakekirjan paperi on Tervakosken käsintehtyä paperia, josta viittauksena hirvenpäinen vesileima.

Osakekirjan merkitsijänä on ollut kauppaneuvos Alfr. Björklund, joka syntyi Kokkolassa ja toimi pääsääntöisesti läntisessä Suomessa rakentaen oman kaupallisen imperiuminsa. Hän kuoli vuonna 1922.

Osakekirjan ovat omakätisesti allekirjoittaneet mm. Juho Kuosmanen sekä Risto Ryti. Kuosmanen osti myöhemmin yhtiön kannattavat liiketoiminnot ja perusti Valtameri Oy:n (1928). Risto Ryti taas toimi yhtiön johtajana vuosina 1919 – 1920, jonka jälkeen hän keskittyi poliittiseen uraansa.

15.8.2010 Janne Pietikäinen

_________________________

Tässä artikkelissa käytetyt lähteet:
>> Suomen kauppalaivastotietokanta
>> Suomen Laivahistoriallinen Yhdistys ry
>> Biografiakeskus
>> Kansallispankin OTC-yhtiöt 1990 -kirja

Artikkelissa mainitut osakekirjat:


– Kohde Osakekirja.fi:n katalogissa.


– Kohde Osakekirja.fi:n katalogissa.