Julkaistu

2010/09 – ”I’ve to start with 1 300 euros”

”I’ve to start with 1 300 euros”

Sali kohahtaa – lähtöhinta on 600 euroa! Kilpailu kohteesta on käynnissä.

Kohde on Föreningsbanken i Finland vuodelta 1863 (Osakekirjakataloginumero 4402). Kyseisiä osakekirjoja tunnetaan 6–10 kappaletta ja vahtimestari pelasti ne polttotuomiolta Suomen Yhdyspankista 1900-luvun loppupuolella. Föreningsbanken i Finland oli yksi niistä 62 osakeyhtiömuotoisesta yhtiöstä, jotka perustettiin ennen vuoden 1864 osakeyhtiöasetusta. Huutokaupattavana oleva osakenumero 1951 oli nähty markkinoilla edellisen kerran vuonna 2005.

”And nobody more, 1 300 euros”, meklari toteaa ja nuija kopahtaa. Salissa koputetaan pöytiin.

Seuraavat kohteet: Torneå Ångsågs Aktiebolaget vuodelta 1867, lähtöhinta 200 euroa, vasarahinta 320 euroa. Ja Siitola Aktiebolaget vuodelta 1899, lähtöhinta 150 euroa, vasarahinta 360 euroa. Suomalaiset 1800-luvun kohteet tekivät hyvin kauppansa ja huutokauppayleisö rekisteröi Suomen markkinatilanteen.

Mario Boone järjestää vuosittain Antwerpenissä kaksi huutokauppaa. Keväthuutokauppa on yleensä maaliskuussa ja syyshuutokauppa syys-lokakuussa. Tämänvuotinen syyshuutokauppa pidettiin 18.9.

Huutokaupan jälkeinen illallinen

Suomalaiset keräilyosakekirjat tuntuvat kiinnostavan”, totesi keskieurooppalainen kauppias minulle. ”Kyllä vain, ja suomalaisetkin rakentavat kokoelmiaan kovaa vauhtia” vastasin. ”Kun hinnat ovat nousseet asianmukaisesti, niin uutta materiaalia tulee koko ajan markkinoille. Aiemmin alhaisilla hinnoilla myyjiä ei kiinnostanut edes näyttää kohteitaan, jolloin syntyi illuusio puuttuvista osakekirjoista” jatkoin.

”Niinpä niin, sama kuvio on toistunut useilla rakentuvilla markkinoilla. Ja nyt on entistä tärkeämpää että keräilijöillä on tiedot tunnetuista kappalemääristä, muuten he kulkevat sumussa eivätkä uskalla maksaa hyvistä kohteita”, hän vastasi. Olimme harvinaisen yksimielisiä.

Keskustelumme jatkui suomalaisen osakekirjamarkkinoiden ympärillä. Suomi tuntuu nyt kiinnostavan kovasti. Keskusteluun liittyi International Bond and Share Societyn (IBSS) johtoa ja keskustelumme siirtyi keräilijöihin.

Kerroin, että Suomi on yhdistysten ”luvattu maa” ja että yhteistyökumppanimme Pohjois-Karjalan Numismaatikot ry aloittaa monikanavaisen huutokauppatoiminnan Konseekin kanssa 40-vuotisjuhlahuutokaupassa lokakuussa 2010. Monikanavainen huutokauppa on maailmalla tuttu huutokauppakamareiden toiminnassa, mutta ei yhdistysten. Maantieteellisesti laaja-alaisessa maassa, jossa on vähän asukkaita, kumppanoituminen, asioiden yhdessä tekeminen, on elintärkeää. Tämä viesti näytti menevän läpi niin keskustelun kauppiaissa kuin keräilijöissä.

Seuraavat suomalaiset huutokaupassa

Lokakuun 9. päivänä pidetään huutokauppa Frankfurtissa. Järjestäjänä on Freunde. Kohteissa on hieno laivaosakekirja, Sydfinska Kust-Ångfartygs-Aktiebolaget, lähtöhinta 350 euroa.

Antwerpenin illallisella keskusteltiin kyseisestä kohteesta pitkään ja veikkailimme vasarahintaa. Huutokauppatuloksen voit käydä katsomassa www.fhw-online.de 13.10.2010 alkaen.

Rajan Raha -lehdelle 25.9.2010 Janne Pietikäinen

_________________________

Tässä artikkelissa mainitut linkit:
>> F.H.W. – Freunde Historischer Wertpapiere

Artikkelissa mainitut osakekirjat:


– Kohde Osakekirja.fi:n katalogissa.


– Kohde Osakekirja.fi:n katalogissa.


– Kohde Osakekirja.fi:n katalogissa.


– Kohde Osakekirja.fi:n katalogissa.