Julkaistu

2011/03 – Boone tulee, oletko valmis?

Boone tulee, oletko valmis?

Suomalaiset osakekirjat ovat näyttävästi esillä belgialaisen huutokauppakamarin, Boone Sharesin, huutokaupassa 26.3.2011 Antwerpenissä. Perinteisesti keskieurooppalaisissa osakekirjahuutokaupoissa on ollut tarjolla vain muutama suomalaiskohde. Nyt Boonella on tarjolla 15 erittäin näyttävää suomalaista osake- tai velkakirjaa 1860- ja 1980-luvun väliltä.

Vanhimmat kohteista ovat kaksi Suomen Suuriruhtinaskunnan velkakirjaa (Osakekirjakataloginumerot 6508 ja 6509), jotka on laskettu liikkeelle rautatien rakentamiseksi Riihimäeltä Pietariin. Lähtöhintana molemmilla kohteilla on 2 000 euroa. Uudempaa osakekirjatyyliä esittelee Marianna Falckin suunnittelema Ruohonjuuri Oy:n osakekirja (Osakekirjakataloginumero 1466). Sen lähtöhinta on 60 euroa.

”Suomen maantieteellinen sijainti sekä kielelliset erityispiirteet varmistivat pitkään suomalaisen osakekirjakeräilyn tuntemattomuuden kansainvälisille keräilijöille. Vasta viimeisten 2 – 3 vuoden aikana nämä esteet on ylitetty, ja keräilijät ympäri maailmaa ovat tutustuneet suomalaiseen taloushistoriaan osake- ja velkakirjojen kautta” toteaa Boone Sharesin toimitusjohtaja Mario Boone.

Tarjonta kasvaa, oletko valmis?

Suomessa osakekirjakeräilijöiden lukumäärä tuntuu jämähtäneen 50 henkilön paikkeille. Aktiivisia keräilijöitä on ehkä 10 – 20 henkilöä. Keräilijöiden määrää enemmän on kuitenkin kasvanut markkinoilla olevien kohteiden lukumäärä. Suomalaisten kätköistä on alkanut löytyä todella mielenkiintoisia kohteita, jotka ovat herättäneet kiinnostusta myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Perinteisesti keräilykohteita on vaivannut muna-kana -ongelma: keräilijät haluavat pitää kohteiden ostohinnat alhaisina, jolloin kanat eivät muni eli uusia kohteita ei löydy. Keräilyharrastus taas ei voi kukoistaa munien puuttuessa. Kun hinnat kohoavat, myyjät heräävät etsimään ja ilmoittamaan kiinnostavia kohteita. Uusien kohteiden löytymiseen tarvitaan aktiivisia kauppiaita.

Nousevat hinnat eivät ole olleet etenkään kauppaa käyvien keräilijöiden mieleen, koska aiempi osakekirjakeräilijän sääntö ”ostan kaksi – pidän yhden ja myyn toisen, jolla rahoitan vähintään itselle jäävän” ei pidä enää paikkaansa. Kehittyvässä markkinatilanteessa keräilijöiden ja kauppiaiden välisen symbioosin merkitys korostuu. Molempia tarvitaan kukoistavan keräilykulttuurin aikaansaamiseksi.

Tulevaisuus valmis?

On totta, että osakekirjojen hinnat ovat viime vuosina nousseet. Mutta ovatko ne nousseet liikaa? Muutamat keräilijät puhuvat jo kuplasta. Puhujat ovat juuri niitä keräilijöitä, jotka haluaisivat koko ajan ostaa kokoelmiinsa halpoja kohteita.

Minä en usko kokonaisuutena liikaa nousseisiin hintoihin. Yksittäiset hintapiikit ovat olleet todellakin yksittäisiä ja merkki siitä, että hyvistä kohteista ollaan valmiita maksamaan. Hinnat tullevat siis eriytymään entistä selkeämmin massa- ja harvinaisempien kohteiden osalta.

Vallitsevassa tilanteessa haluan painottaa, että keräilijät tarvitsevat oikeaa tietoa tiedossa olevien osakekirjojen määristä. Kukaan ei uskalla pistää päätään pölkylle, onko jotakin paperia 2 vai 20. Arvauksia voi tehdä, ja jokainen voi punnita vastauksia arvaajan mukaan. Jokainen meistä tietää, että pitkän ajan kuluessa kertynyt kokemus on tässäkin paras valtti.

Mario Boonella on selkeä näkemys suomalaisista osakekirjoista nyt, kun suomalaiset osakekirjat on huomattu kansainvälisissä keräilijäpiireissä: ”Olemme selkeästi nähneet vasta lähtölaukauksen suomalaisten osakekirjojen keräilyssä ja suomalaisten skripofilia-kohteiden hinnoissa on suuri nousupotentiaali. Suomalaiset kohteet ovat pääsääntöisesti kauniita ja tunnettujen kohteiden määrä on pieni. Lisäksi suomalaisia kohteita 1800-luvulta sekä 1900-luvun alusta löytyy suhteellisen harvoin ja löytyneet kohteet ovat usein normaalia parempikuntoisia, kauniita sekä harvinaisia.”

Boone Shares on yksi Euroopan tunnetuimmista osakekirjahuutokauppakamareista, joka järjestää vuosittain kaksi huutokauppaa: maaliskuussa ja syys-/lokakuussa. Yhtiöllä on myös oma verkkokauppa. Yhtiön perusti vuonna 1984 Mario Boonen isä Erik Boone. Lisätietoa: www.booneshares.com

Rajan Raha -lehdelle 4.3.2011 Janne Pietikäinen

_________________________

Tässä artikkelissa mainitut linkit:
>> Boone Shares

Artikkelissa mainitut osakekirjat:


– Kohde Osakekirja.fi:n katalogissa.


– Kohde Osakekirja.fi:n katalogissa.