Julkaistu

2012/01 – Kansallis – Evli, 100 36. Sama.

Kansallis – Evli, 100 36. Sama.

Alkanut vuosi on Helsingin Arvopaperipörssin 100-vuotisjuhlavuosi. Ensimmäinen pörssi-istunto pidettiin 7.10.1912. Noteerattuja yhtiöitä oli tuolloin 23 kappaletta, ja vuoden 1912 puolella tuli mukaan vielä 10 yhtiötä lisää. Yksi mukaan tulleista oli Triton Merivakuutusosakeyhtiö, jonka osakekirja vuodelta 1912 on mukana Osakekirjahuutokauppa 5:ssä kohdenumerolla 7.

Huutokauppaa tekniikan avulla jo vuodesta 1935

Vuonna 1935 alkoi pörssin ensimmäinen automatisointi, kun julkihuudossa otettiin käyttöön L M Ericssonin kaupankäyntijärjestelmä. Menetelmä oli yksinkertainen: puheenjohtaja ilmoitti noteerattavan paperin – vaikkapa ”Fennia” – ja meklarit tekivät numeronäppäimiä painamalla tarjouksia. Toivon mukaan syntyi korotuskilpailu, ja salin etuosassa olevalla väritaululla vilkkuivat numerot sekä värit tarjousten mukaan välittäjittäin. Jotta tarjousten teko ei olisi kestänyt liian kauan, puheenjohtaja nosti kätensä merkiksi tarjousten teon sulkeutumisesta. Kun osto- ja myyntitarjoukset kohtasivat, kello kilahti ja puheenjohtaja ilmoitti ostajan sekä myyjän, jonka jälkeen osapuolet sopivat kaupan kappalemäärän. Puheenjohtaja vahvisti kaupan kuuluttamalla välittäjien nimet (ostajan ensin), kappalemäärän sekä kauppahinnan. Tarvittaessa puheenjohtaja käynnisti saman paperin uudelleen noteeraamisen toteamalla ”sama”.

Kaikki tehdyt kaupat piti ”selvittää”, eli ostaja maksoi ja myyjä toimitti osakekirjat. Jotkut osakekirjat pyörivät kaupankäynnissä melkein 80 vuoden ajan. Ericssonin järjestelmä poistui käytöstä vasta 1990, ja samoihin aikoihin (vuonna 1992) alkoi siirtyminen arvo-osuusjärjestelmään, joka poisti paperiset osakekirjat kokonaan. Järjestelmä oli nyt automatisoitu ja paperiset osakekirjat poistettu.

Pörssinoteeratut yhtiöt – osakekirjakeräilyn aatelia?

Helsingin Arvopaperipörssissä noteerattujen yhtiöiden osakekirjoilla on arvostettu maine osakekirjakeräilijöiden joukossa. Monesti siksi, että kyseisiä osakekirjoja on markkinoilla sekä yhtiöistä on saatavilla tietoja. Koska osakesijoittajina on ollut monia tunnettuja henkilöitä, keräilijöiden kokoelmiin ovat siirtyneet mm. Urho Kekkosen Rauma-Repola, Mannerheimin Kemi tai Adolf Ehrnroothin Suomen Trikoo. Oma tarinansa liittyy myös Pörssitalon osakekirjoihin vuodelta 1916. Pörssitalon osakekirja edustaa suomalaisia jugend-kohteita tyylipuhtaimmillaan.

Yleensä pörssiyhtiöt vaihtoivat osakekirjansa uudempiin, kun esim. osakekirjaan liittyvät osinko- ja osakeliput loppuivat tai kun osake splitattiin, eli esim. yksi 100 markan nimellisarvoinen osake vaihdettiin viiteen 20 markan osakkeeseen. Osakkeen splittaus oli aika suosittua 1980-luvulla. Joskus osakekirjat vaihdettiin vain, jotta yhtiöt saivat osakerekisterinsä ajan tasalle vaikkapa nurkkauksen selvittämiseksi.

Muutamat yhtiöt, tunnetuimpina Talous-Osakekauppa, Kemi ja Leipurien Tukku, eivät kertaakaan vaihtaneet osakekirjojaan. Ne vaihtoivat osakkeisiin vain uuden talongin osinko- ja osakeantilippuineen. Kyseisten yhtiöiden vanhat osakekirjat pyörivät pörssikaupassa vielä 1980-luvulla. Vastaavasti ostaessaan Pohjolan A-osakkeita 1980-luvulla saattoi saada osakekirjan, joka oli kirjoitettu vuonna 1891. Ostit siis osakkeita, mutta samalla sijoitit keräilyosakkeisiin! Harmi, että vain muutama osakesäästäjä ymmärsi pyytää vanhat osakekirjansa takaisin, kun yhtiöt vaihtoivat osakekirjojaan. Arvo-osuusjärjestelmään vaihdetut osakekirjat piti nimittäin luovuttaa pankille, ja arvo-osuusjärjestelmää hoitavan Euroclearin ohjeen mukaisesti pankit sekä yritykset ovat pääsääntöisesti tuhonneet arvo-osuuksiksi vaihdetut osakekirjat 2000-luvulla.

Rajan Raha -lehdelle 17.1.2012 Janne Pietikäinen

_________________________

Artikkelissa mainitut osakekirjat:


– Kohde Osakekirja.fi:n katalogissa.


– Kohde Osakekirja.fi:n katalogissa (Rauma-Repola Oy).


– Kohde Osakekirja.fi:n katalogissa (Kemi Osakeyhtiö).


– Kohde Osakekirja.fi:n katalogissa.


– Kohde Osakekirja.fi:n katalogissa.


– Kohde Osakekirja.fi:n katalogissa.