Julkaistu

2012/04 – Presidentinvaalien toisen kierroksen voittaja on…

”Tasavallan presidentinvaalien toisen kierroksen voittaja on Sauli Niinistö”

Näin totesi Yleisradion toimittaja helmikuussa tunteettomasti. JESS! kaikuivat huudot osakekirjakeräilijöiden vaalivalvojaisissa. Tunnelma oli käsin kosketeltavissa ja varmasti voitti tiiviydessään Niinistön viralliset vaalivalvojaiset. Mitä ihmettä on tapahtunut? Eihän keräilyn pitänyt olla poliittista?

Vastaus on täysin epäpoliittinen. Presidenttien allekirjoituksia kerääville Niinistön valinta tarjosi uusia kohteita ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1982, jolloin Koivisto valittiin. Ahtisaari ja Halonen ovat tarkoittaneet allekirjoituksia osake- ja velkakirjoissa keränneille lähes 20 vuoden kuivaa kautta, ja Haaviston valinta olisi tuonut ”kakkua” 6 vuotta lisää.

Entinen puolivallaton leskimies tehtaili allekirjoituksia Suomen valtion velkakirjoihin ja obligaatioihin toimiessaan valtiovarainministerinä 1996 – 1999. Suomen valtion tuotto-obligaatiot siirtyivät arvo-osuusjärjestelmässä liikkeellelaskettaviksi vuonna 1998.

Niinistön edeltäjiä

Osakekirjakeräilyssä tunnetaan muitakin presidenttien allekirjoittamia osake- ja velkakirjoja. Tietysti kyseiset herrat ja rouva ovat saattaneet olla myös osakkeenomistajina yrityksissä, mutta se on toinen juttu.

Vanhimmat tällä hetkellä tunnetut paperit ovat Relanderin tai Rytin allekirjoittamat osakekirjat. Ryti allekirjoitti Suomen Waltamerentakaisen kaupan osakekirjoja vuonna 1919 ennen siirtymistään lakimieheksi sekä politiikkaan.

Paasikivi toimi Kansallispankin pääjohtajana 1920-luvulla, ja hänen allekirjoittamistaan KOP:n osakkeista tunnetaan ainakin vuoden 1927 liikkeellelasku (kataloginumero 724).

Mannerheim puolestaan toimi Liittopankin sekä Helsingin Osakepankin hallituksen puheenjohtajana. HOP:n osakekirjan Mannerheim allekirjoitti vuonna 1934 (kataloginumero 522). Kyseisen liikkeellelaskun osakekirjat ovat ensimmäiset ns. dorseeratut osakekirjat. Dorseeraus tarkoittaa osakekirjojen litteramäärien erottelua värien avulla.

Koivisto toimi Paasion hallituksen valtiovarainministerinä vuosina 1966 – 1967. Tehtävässään hän allekirjoitti valtion velkakirjoja vuonna 1966. Koiviston allekirjoitti myös Sponsor Osakeyhtiön osakekirjoja toimiessaan Suomen Pankin pääjohtajana 1968 – 1982. Kyseisiä osakekirjoja ei juuri liiku markkinoilla.

Rajan Raha -lehdelle 23.4.2012 Janne Pietikäinen

_________________________

Artikkelissa mainitut osakekirjat:

Suomen valtion vuoden 1996 XV tuotto-obligaatio, allekirjoittajana Sauli Niinistö (kataloginumero 2956):

– Kohde Osakekirja.fi:n katalogissa.

Suomen Waltamerentakaisen kaupan osakekirja 1919 (kataloginumero 5642):

– Kohde Osakekirja.fi:n katalogissa.

Paasikivi:

– Kohde Osakekirja.fi:n katalogissa.

Mannerheim:

– Kohde Osakekirja.fi:n katalogissa.