Julkaistu

2012/12 – Osakekirja.fi:n vuosi 2012

Osakekirja.fi:n vuosi 2012 – muutosten vuosi

Kulunut vuosi on ollut yksi Osakekirja.fi:n historian kiireisimmistä. Vuodenvaihteessa on sopiva hetki rauhoittua ja tehdä vilkaisu kuluneeseen vuoteen. Samalla on helppo listata asioita, joiden parantamisessa on vielä tehtävää. Töitä suomalaisessa osakekirjakeräilyssä riittää varmasti myös vuonna 2013.

Suomalaisista suuryhtiöistä vuonna 2012 juhlavuottaan viettivät mm. Stockmann, Tikkurila ja VR (perustettu 1862), YIT (1912) sekä tietysti Helsingin Pörssi. Marraskuun alussa myös me saavutimme ensimmäiset pyöreämme, sillä osakekirja.com:in avaamisesta tuli 2.11.2012 kuluneeksi kymmenen vuotta. Syksy oli kiireinen, emmekä ehtineet vielä juhlimaan. Juhlan aika on hieman tuonnempana.

Vuosi 2012 meidän silmin

Huutokauppamme saivat hyvän startin jo vuonna 2011, ja vuonna 2012 myös osakekirja.fi -sivustomme horros päättyi. Keväällä saimme kaivattuja lisäkäsiä kotisivujen ylläpitoon, ja naulasimme itsellemme selvät tavoitteet loppuvuodeksi. Maaliskuisen pohdiskelumme kolme tärkeintä huomiota olivat:

  – Osakekirja.fi -sivut pitää muuttaa puhelinluettelomaisesta katalogista kaupaksi, jossa valikoima on kohdallaan ja kohteet esitellään niiden arvoisesti.

  – Sivut pitää saada elämään. Tällä tarkoitimme sivujen säännöllistä päivitysrytmiä ja uusia kiinnostavia teemoja, jotka ovat keräilijälle myös syy piipahtaa sivuilla useammin.

  – Osakekirja.fi ei ole meitä itseämme varten – vaikka olemme siitä erittäin ylpeitä.

Jo keväällä muutimme sivuja reippain harppauksin luettelosta kaupaksi. Alkuvuodesta 2012 myytävien kohteiden määrä oli vain runsas sata, mutta jo toukokuussa tuhat. Haluamme tarjota keräilijöille laadukkaan ja kattavan suomalaisten osakekirjojen myyntivalikoiman, joka sisältää myös luettelotekstiä enemmän tietoa kohdeyhtiöistä. Tarinathan ovat erottamaton osa osakekirjakeräilyä.

Huutokaupat:
Tavoitteenamme on ja tulee olemaan tarjota jokaiselle jotakin. Järjestimme vuoden aikana seitsemän osakekirjahuutokauppaa, joissa oli huudettavana monipuolisia kohteita. Yhteensä vuoden 2012 huutokaupoissa myytiin noin 500 kohdetta. Koko vuoden myyntiprosentti oli 91 %. Olemme tuloksiin tyytyväisiä, ja kiitos vilkkaasta huutamisesta kuuluu keräilijöille. Loppuvuoden aikana meillä oli mahdollisuus osallistua käyttämämme Philabid-huutokauppajärjestelmän kehittämiseen. Saimme jo joitakin uudistuksia näkyväksi, ja isompia uudistuksia on luvassa heti vuoden 2013 ensimmäiseen huutokauppaan.

Katalogi:
Sivuillamme on nyt esiteltävänä noin 6 900 kohdetta, joista kuvan kanssa 4 850. Määrä kasvaa sitä mukaa, kun kohtaamme uusia osakekirjoja ja aikaa liikenee skannaustyöhön.

Teemat:
Lokakuusta alkaen esittelimme Pörssin satavuotisjuhlien kunniaksi valikoitujen entisten ja nykyisten pörssiyhtiöiden osakekirjoja. Esittelyssä oli yhteensä lähes 300 eri kohdetta. Pörssiteeman vietto päättyy vuodenvaihteessa, mutta uusia teemanäyttelyitä nähdään myös tulevana vuonna.

Järjestimme kesällä myös puolivallattoman Kesäkisan. Siinä aiheena olivat osakekirjoihin kuvatut rakennukset, ja tehtävänä oli tunnistaa 30 eri yhtiötä niiden osakekirjoista leikattujen palasten perusteella. Ensimmäinen Kesäkisamme sai hyvän vastaanoton, joskin sitä moitittiin palautteessa vaikeaksi. Hyvä on – sitä se varmasti olikin, mutta vastausrivien joukossa oli myös täysin oikeita rivejä. Ensi kesänä kisataan taas.

Kohdehaun täysremontti:
Sivujemme suurin ongelma on ollut löytää haluttuja kohteita tuhansien osakekirjojen joukosta tehokkaasti. Kohteiden luokittelutyö on ollut pahasti kesken, ja sivujemme tekniikka ei ole taipunut kaikkeen siihen, mitä haluaisimme. Eniten palautetta olemme saaneet siitä, että myynnissä olevia kohteita on ollut hankala löytää vain katalogiin tarkoitettujen kohteiden seasta. Se on ollut aivan tosi, mutta tilanne muuttui joulukuussa.

Joulukuussa saimme nimittäin kohteiden luokittelutyön päätökseen. Tähän mennessä vain neljännes kaikista kohteista oli luokiteltu. Luokittelu tarkoittaa sitä, että nyt kaikki sivuillamme esiteltävät kohteet on korvamerkattu erilaisiin ryhmiin, kuten osakekirjan liikkellelaskuvuosi ja -paikkakunta, joita on mahdollista etsiä myös ajanjaksoittain ja maakunnittain. Lisäksi olemme luokitelleet kaikkien yhtiöiden toimialan, sekä antaneet oman merkkinsä myös mm. pörssiyhtiöille ja kiertäneille osakekirjoille.

Olennainen parannus on myös se, että nyt on mahdollista sisällyttää samaan hakuun useita eri hakuehtoja (esim. pirkanmaalaisten pörssiyhtiöiden osakekirjat tai myynnissä olevat kiertäneet osakekirjat Oulusta). Lisäksi kaikki myynnissä olevat kohteet löytyvät omalta sivultaan, jossa myyntikohteita voi etsiä samoilla monipuolisilla hakuehdoilla. Tervetuloa tutustumaan!

Artikkelit:
Olemme kirjoittaneet keräilyaiheisia artikkeleita vuoden aikana Rajan Raha ja Numismaatikko-lehtiin. Vuonna 2013 palaamme myös Filatelisti-lehden säännölliseksi kirjoittajaksi. Artikkeleidemme tarkoituksena on nostaa osakekirjoista kiinnostavia aiheita keskusteluun, ja esitellä osakekirjakeräilyä myös muille keräilijäpiireille ja houkutella näin joukkoomme uusia skripofiileja. Kaikki kirjoittamamme artikkelit ovat luettavissa myös netissä, jossa juttujen jatkoksi on usein lisätty enemmän kuvia kuin mitä lehtiin on mahdollista painaa. Lämmin kiitos kaikesta artikkeleista saamastamme palautteesta! Kaikki kommentit jutuista ovat jatkossakin tervetulleita.

Scripophily.fi:
Vuoden 2012 aikana huomioimme myös suomalaisosakekirjoista kiinnostuneet eurooppalaiset keräilijät. Keväällä täydensimme englanninkielisiä sivujamme, ja kohteiden osto onnistuu nyt myös englanniksi. Yksittäisten kohteiden tekstit odottavat vielä kääntämistä, ja englanninkielinen kauppa tuleekin aluksi rakentumaan lokakuussa avatun Showroom-sivun ympärille. Showroomissa esittelemme erityisesti ulkomaalaista keräilijäkuntaa kiinnostavia kohteita englanniksi.

Lisäksi olemme laatineet muutamista kohteista värilliset esitteet, joissa kohdeyhtiöiden taustoista kerrotaan englanniksi, saksaksi ja venäjäksi. Esitteet olivat ensi kertaa nähtävillä lokakuussa Antwerpenin keräilypäivillä, ja niiden vastaanotto oli rohkaiseva. Etenkin venäläiset kauppiaat lukivat esitteitämme mielenkiinnolla ja ostivat suomalaisia keisarin vallan aikaisia, ennen maaliskuuta 1917, päivättyjä osakekirjoja edelleen myytäväksi. Toivomme, että kyseisen ajan osakekirjamme kuuluvat lähitulevaisuudessa venäläisten keräilijöiden peruskokoelmiin.

Myös Osakekirja.fi:n huutokaupat on avattu eurooppalaisille keräilijöille. Huutokaupan kohde-esittelyt käännettiin englanniksi vuoden kahteen viimeiseen huutokauppaan. Huutokaupat jatkuvat kaksikielisenä myös kevätkaudella.

Mihin suuntaan haluamme viedä suomalaista osakekirjakeräilyä?

Osakekirjojen keräily on Suomessa vielä melko pienen piirin harrastus. Kaikkein tärkein tavoitteemme onkin helpottaa uusien keräilijöiden mukaantuloa. Mielestämme tämä tarkoittaa alkuun auttamista, jossa keskeinen asia on luotettavan tiedon välittäminen.

Pörssisäätiön syksyllä 2012 teettämän tutkimuksen mukaan osakesijoittaminen koetaan eliitin harrastukseksi, josta missään nimessä ei saisi olla kysymys. Monet osakekirjakeräilijät ovat myös osakesijoittajia, joten linkki osakekirjakeräilyn ja osakesijoittamisen välillä on olemassa. Emme halua suomalaisesta osakekirjakeräilystä pienen piirin hienostelua, vaan suositun keräilymuodon kaikille suomalaisesta taloushistoriasta, yritysten vaiheista ja kotiseutuasioista kiinnostuneille. Kun keräilijäkunta kasvaa, hyötyy siitä koko keräilijäyhteisö. Kuten kaikessa keräilyssä, hyvän kokoelman tulee olla myös hyvä sijoitus. Tässäkin on motiivia meille kaikille vahvistaa osakekirjakeräilyä avoimella tiedonvaihtamisella sekä maksuttomalla tiedonsaannilla.

Mitä suunnittelemme kevääksi 2013?

Kevään aikana panostamme osakekirjojen kohde-esittelyihin, myyntivalikoiman päivittämiseen ja osakekirjakuvien skannaukseen. Lisäksi huutokaupat jatkuvat tutulla tahdilla, ja kevätkaudelle on suunniteltu yhteensä neljä huutokauppaa. Niistä ensimmäisessä esitellään kaksi huutokauppa-ohjelmiston uudistusta. Kerromme niistä lisää huutokaupan alkaessa 20.1.2013.

Alkuvuodelle on suunnitteilla myös mielenkiintoinen tuote-uutuus, josta kerromme hieman myöhemmin.

Kerromme kaikista uutuuksista tuoreeltaan uutiskirjeessämme. Varmistathan, että saat tiedotteemme haluamaasi sähköpostiosoitteeseen. Jos käyttäjätunnuksesi tai salasana sivuillemme on unohtunut, ota yhteyttä, niin laitetaan asia kuntoon. Tavoitat meidät parhaiten Yhteystiedot-sivun kautta.

Uudenvuodenterveisin,
20.12.2012 Janne Pietikäinen ja koko Osakekirja.fi:n väki

Uudenvuodentarjouksena osakekirjakokoelmalle arvoisensa säilytys:
Laadukas osakekirjamappi sekä 20 muovitaskua yhteishintaan 99 euroa + postituskulut 12,30 euroa. Tarjous on voimassa niin kauan, kun kansioita riittää, kuitenkin enintään 6.1.2013 asti.