Julkaistu

2013/01 – ”Nopeasti, pitäkää kiirettä!”

”Nopeasti, pitäkää kiirettä!”

Ettekö löydä häntä? Neiti Valve on löydettävä ja hänen on kiiruhdettava paikalle viipymättä! Niin kaikuivat käskyt Kansallispankin sisälinjoilla. Neiti Valve osasi rauhoittaa pääjohtajan.

Kansallispankin pääjohtajana toimi Juho Kusti Paasikivi. Hänet oli valittu tehtäväänsä I maailmansodan aattona vuonna 1914. Osakekirjakeräilijöille Paasikivi on vanha tuttavuus Kansallispankin osakekirjojen allekirjoittajana vuodelta 1927 (Osakekirja.fi -kat.nro 724). Paasikiven aikaa pankissa jatkui vuoteen 1934 saakka.

Eläkkeelle jäädessään Paasikivi nappasi neiti Valveen mukaansa, ja hänestä tuli rouva Alli Paasikivi. Herra Paasikiven kerrotaan todenneen Allillensa, että ”tanssaas Alli mulle vähän” hyvän hetken saapuessa. Alli oli ollut ennen Kansallispankkia töissä Kansallisteatterissa ja hän oli todellinen seurapiirikaunotar. Teatterista toiseen ja nimen alussa on Kansallis – voisin vanhana kansallispankkilaisena todeta.

Uusi tuttavuus

Osakekirjoissa allekirjoittajien kerääminen on marginaalista, mutta silti mielenkiintoinen keräilyn alalaji. Setelien kerääjille allekirjoittajien kerääminen on tuttua, ja Paasikivi koristaa useampaakin versiota 10 tai 1000 markan seteleissä. Myös postimerkkikeräilijöille Paasikivi on tuttu.

Syksyllä 2012 on Britanniasta löytynyt myös Suomen Teollisuus Hypoteekkipankki Oy:n 1000 dollarin velkakirja (kat.nro 7111), jossa Paasikivi on allekirjoittajana. Laina on vuoden 1924 kultalaina (gold bond), ja sitä on aiemmin tunnettu 500 dollarin litterana. Paasikiven allekirjoittamana tunnetaan myös vuodelta 1934 oleva velkakirja.

Suomen Teollisuus Hypoteekkipankki perustettiin vuonna 1924 myöntämään pitkäaikaisia kiinnitysluottoja, joihin varat pankki hankki laskemalla liikkeelle obligaatioita. Pankin omistajia olivat Pohjoismaiden Yhdyspankki, Helsingin Osakepankki, Kansallispankki sekä joukko teollisuusyrityksiä.

Suomen Teollisuus Hypoteekkipankki oli noteerattuna Helsingin Pörssissä vuosina 1943 – 1952. Pankki fuusioitiin Meritaan vuonna 1998 Suomen Teollisuuspankki Oy:nä. Teollisuuspankkina pankki laski liikkeelle myös laajan kirjon erilaisia obligaatioita, joita monet säästäjät ostivat pankkitiliä korkeamman tuoton toivossa. Saisiko olla 10.75 % riskitön verovapaa tuotto?

Huom! Mainittu vuoden 1924 Industrial Mortgage Bank of Finlandin kultalaina nähdään helmikuun Osakekirjahuutokaupassa kohdenumerolla 1.

21.1.2013 Rajan Raha ja Numismaatikko-lehdille
Janne Pietikäinen

_________________________

Artikkelissa mainitut osakekirjat:


– Kohde 724 Osakekirja.fi:n katalogissa.


– Kohde 7111 Osakekirja.fi:n katalogissa.


– Kohde 6343 Osakekirja.fi:n katalogissa.