Julkaistu

2013/04 – Tietoa ja taitoa osakekirjoista

2013/04 – Tietoa ja taitoa osakekirjoista

– Luovutamme oheisena pesän osakekirjat takaisin, koska niillä ei ole enää lunastusarvoa.
– Kuule, pesänselvittäjä ilmoitti näin, voitko sä katsoa nämä osakekirjat?
– Ilman muuta. Osa on keräilypapereita, mutta osa ei. Minusta nämä paperit ovat yhteensä ainakin 150 000 euron arvoiset.

Tapaus alkoi kesällä 2010. Miten on mahdollista, että omakotitalon arvoisia osakekirjoja väitetään arvottomiksi? Miten tähän on tultu ja miten tarina päättyykään?

Osakerutiinien muutos paperista biteiksi

Talvella 1989 Helsingin Arvopaperipörssissä aloitettiin HETI-kaupankäynti. Meklarit tekivät kauppoja muutamilla osakkeilla pörssisalissa, mutta tietokoneiden välityksellä. Se oli jännittävää aikaa – ruudulla lötköttivät numerot, ja kaupat soitettiin puhelimitse. Vahvistukset tehtiin HETI-järjestelmässä. Kauppojen jälkeen viidentenä pankkipäivänä liikkuivat paperiset osakekirjat sekä pankkivekselit niiden maksuksi. Oli täysin selvää, että sähköinen kaupankäynti vaatii myös sähköiset osakekirjat. Massoja ei hoideta paperina.

Ensimmäisten osakekirjojen siirtäminen sähköiseen arvo-osuusjärjestelmään alkoi vapun jälkeen 1992. Yhtiö oli Kymmene Oy. Arvo-osuusjärjestelmään siirtymisen yhteydessä yhtiöiden vanhat osakerekisterit kävivät tarpeettomiksi, ja osakekauppojen asiakirjat siirtyivät arvo-osuusjärjestelmän vastuulle. Osakekirjojen katoaminen oli alkanut.

2000-luvun uusi maailma ja osaamisen kato

Melkein sadan vuoden ajan pankissa kuin pankissa oli ollut arvopaperiasioihin erikoistuneita toimihenkilöitä. Jos ei ihan joka konttorissa niin ainakin suuremmissa. Ja etenkin niissä konttoreissa, joiden paikkakunnalla toimi jokin pörssiyhtiö. Perinteeksi oli jo tullut, että yhtiön henkilökunnalle annettiin osakeannissa oikeus henkilöstömerkintään. Monien suurten tehtaiden osakkeista tuli näin kansanosakkeita, kun osakkeita rohkenivat merkitsemään muutkin kuin liikemiehet.

Samaan aikaan arvo-osuusjärjestelmään siirtymisen kanssa pankit aloittivat rajun saneerauksen ja osaamisen uudelleen kohdentamisen. Saneerauksen myötä pankeista katosi paljon osakeasioihin liittyvää osaamista. 2000-luvulle tultaessa pankkikonttoreita saa etsiä kissojen ja koirien kanssa, ja vähänkin vaativampaan palveluun tarvitaan ajanvaraus. Arvopaperiasioiden hoitaminen on vaihtunut ”omaisuudenhoidoksi”, jossa merkitään sijoitusrahastoja tai ostetaan vakuutuksia. Suorat arvopaperikaupat hoidetaan kotona omalta tietokoneelta digitaalisesti.

Mutta kun on edelleen niitä paperisia osakekirjoja, joiden kanssa menee sormi suuhun. Asian selvittäminen on nykyisin hankalaa, kun pankissa kysytään ensimmäisenä, että mitä nämä ovat? Osakekirjakin on todennäköisesti vanhempi kuin pankkivirkailija. Jostakin apua pitäisi silti löytää.

Ne arvottoman omakotitalon arvoiset paperit

1980-luvulla osakeanteja hoitaneita, osakerekisteriä pyörittäneitä ja arvopaperikauppoja hoitaneita ihmisiä on entistä vähemmän. Silloiset parikymppiset lähestyvät pikku hiljaa viittäkymppiä. Tietotaito ei kuitenkaan ole kadonnut, siitä on tullut vain harvinaisempaa. Uskon, että monessa Suomen mökissä osakekirjoja on edelleen tallessa ruskeassa kirjekuoressa. Siellä ne ovat olleet jo vuosia, kun ”eihän ne ole minkään arvoisia” tai ”en minä tiedä mistä löytää apua kun kylän pankkikin pantiin kiinni”. Jokaisen tulisi kuitenkin muistaa, että pyytävä saa ja etsivä löytää.

Onnellinen loppu oli myös jutun alun avunpyytäjällä. Saimme lopulta pesänhoitajan arvottomiksi väittämillä osakekirjoilla omistajansa tilille melkein 200 000 euron arvoisen omaisuuden. Apu löytyi, vaikka tilaisuus oli lähellä lipua ohi. Kokemuksen, osaamisen ja salapoliisityön yhdistelmällä osakekirjojen oikeellisuus ja käypyys saatiin osoitettua. Aikaa meni yli vuosi, mutta hymy oli kaikilla herkässä jouluna 2011.

Vanhat paperiset osakekirjat saamme aina vaihdettua rahaksi. Papereilla on vähintään keräilyarvo, ja joskus on olemassa tie muuttaa vanha osakekirja nykyajan arvo-osuuksiksi. Tietoa ja taitoa tulee vain osata pyytää.

Kesä ja kärpäset

Kesän kirpputorit, ullakon pöyhintä ja sukulaisvierailut ovat jo ovella. Pidä silmät auki ja mielessä tarina arvottomista osakekirjoista. Rentouttavaa kesää!

_________________________

Tavoitat meidät puhelimitse 044 521 2121 tai yhteydenottolomakkeen kautta. Ota yhteyttä, niin teemme nopeasti tarjouksen löytämistäsi osakekirjoista.

Ostamme osakekirjoja myös kadonneina. Valitse ensin, onko sinulla osakekirjat yhä olemassa:


_________________________


– Kymmene Oy:n osakekirjoilla aloitettiin sähköiseen arvo-osuusjärjestelmään siirtyminen 2.5.1992. Vanhat Kymmene Oy:n osakekirjat saa edelleen vaihdettua UPM-Kymmene Oy:n osakkeiksi.


– Nokia Oy:n osakkeet siirrettiin arvo-osuusjärjestelmään syksyllä 1992. Nokian yhtiökokous päätti 2000-luvun alussa myydä kaikki vaihtamattomat osakkeet ja varat olivat osakkaiden nostettavissa 10 vuoden ajan. Nostoaika päättyi pari vuotta sitten ja varoja jäi nostamatta kymmeniä miljoonia euroja.

16.4.2013 Numismaatikko-, Rajan Raha ja Filatelisti-lehdille
Janne Pietikäinen