Julkaistu

Miten aloittaisin osakekirjojen keräilyn?

Keräilypureman saaneet, tulevat skripofilit, kysyvät toisinaan neuvoja, miten kerääminen pitäisi aloittaa. Tärkein neuvo on: Ole kärsivällinen! Kerromme tässä omia mietteitämme keräilyn aloittamisesta.

Älä ryntää ostamaan osakekirjoja ilman että sinulla on ajatus, minkälaisen kokoelman haluat kerätä. Ilman ajatusta ja sattumanvaraisesti ostamalla saatat huomata omistavasi kasan osakekirjoja sieltä täältä ilman johtolankaa. Tilannetta voisi verrata lasten postimerkkikokoelmaan tai vanhaan kuopiolaiseen grilliruokaan ”Sitä sun tätä”. Summittainen kokoelma ei tuota omistajalleen mielihyvää tai tyydytystä, eikä se myöskään ole hyvä investointi.

Etsi tietoa ja keskustele muiden keräilijöiden kanssa

On todella tärkeää oppia kokoelman aihepiiristä, tutustua osakekirjakauppiaisiin, liittyä skripofilisteihin, tutustua skripofilia- ja yhtiöhistoria aineistoihin, keskustella muiden keräilijöiden kanssa, etsiä internetistä tietoa (myös muilla kielillä kuin äidinkielelläsi) ja tutustua huutokauppakatalogeihin. Sen jälkeen, kun tunnistat kiinnostavan aiheen, voit aloittaa keräämään juuri itse itsellesi räätälöimää kokoelmaasi mielenkiintosi sekä budjettisi mukaisesti. Toiset keräilijät varmasti neuvovat ja keskustelevat kanssasi osakekirjakeräilystä. Muista, että yksikään aihe ei ole toista parempi, kokoelmat ja hankintahinnat varmasti vaihtelevat.

Suomalainen keskustelufoorumi osakekirjoihin liittyen löytyy Pohjois-Karjalan Numismaatikot ry:ltä, www.pk-numismaatikot.fi Kysy keskustelupalstalla mieltä askarruttavista asioista. Suomi on laaja maa ja välimatkat pitkät, joten monesti keskustelufoorumi on paras tie vaihtaa mielipiteitä. Suomalaiset skripofiliapiirit ovat vielä aika pienet, joten kannattaa rohkaista mielensä ja tutustua myös eurooppalaisiin skripofileihin. Tietoa kannattaa kerätä mahdollisimman monesta paikasta. Maailman suurin osakekirjojakeräilijöiden yhdistys on IBSS eli International Bond and Share Society. Lisätietoa IBSS:stä ja sen Suomen toiminnoista löydät sivuiltamme kohdasta Yhteistyökumppanimme. Osakekirjakauppiaatkin auttavat sinua keräämisen aloittamisessa ja kasvattamisessa. Kauppias varmasti haluaa nähdä sinut pitkäaikaisena asiakkaana, joten hänkin tietää, että tiedon jakaminen skripofiliaan liittyen tarkoittaa kaikkien keräilyyn liittyvien osapuolien hyvinvointia.

Rajaa aiheesi ja alueesi

Useimmat aloittavat keräilijät ovat huomanneet pian, miten tärkeä asia on kokoelman aiheen valitseminen. Aiheiden valikoima on melkein rajaton, koska osake- ja velkakirjoihin kautta heijastuu suurin osa taloushistoriasta. Kansainvälisesti monet keräilijät suosivat aiheita kuten rautatieyhtiöt, autot ja kaivosyhtiöt. Nämä aiheet tarjoavat erittäin laajan materiaalivalikoiman ja aiheen lisätarkentaminen on usein tarpeen. Rautatieyhtiöiden kohdalla tarkennus saattaa olla keräilijän kotiseudun yhtiöt, autojen kohdalla maa tai päiväys. Kaivosyhtiöiden kohdalla kaivettava raaka-aine saattaa olla aihetta rajaava, esim. kulta-, timantti- tai hiilikaivokset. Kokoelman aiheen voi rajata myös toimialan mukaan esim. raitiovaunuihin, tekstiileihin, kahviin jne. Vaihtoehtoja on satoja. Maailmanlaajuiset kokoelmat saattavat olla myös erittäin kalliita, joten maakohtainen rajaaminen toimii hyvänä rajauksena. Yksi tapa rajata kokoelmaa voisi olla vaikkapa suomalaiset vuoden 1970 jälkeen liikkeellelasketut osakekirjat.

Suomalaisten osakekirjakeräilijöiden suosituimmat aiheet ovat kotiseudun yhtiöt, pörssiyhtiöt tai velkakirjat. Suurin erovaisuus suomalaisten ja eurooppalaisten osakekirjakeräilijöiden kesken on, että suomalainen kerää yhden osakekirjan per yhtiö, vaikka tarjolla olisi 12 erilaista osakekirjaa yhtiöstä. Karkeasti voisi sanoa, että suomalaiset täsmentävät keräilyaiheensa: yksi osakekirja jokaisesta aiheen yhtiöstä. Käytännössä täsmennys johtaa siihen, että kun keräilijälle tulee vastaan ”parempi” osakekirja jo kerätystä yhtiöstä, hän luopuu kokoelmassa olevasta kappaleesta ja hankkii tilalle paremman. Vaihdosta on käytetty termiä ”upgrading”. Vaihtaminen saattaa johtaa tilanteeseen, jossa kokoelmasta tulee erittäin epätasalaatuinen ja kokoelmasta ei voida muodostaa osakokoelmia. Toisaalta kokoelmasta saattaa tulla erittäin laadukasta pienemmällä pääomalla kuin jos kokoelmassa olisi kaikki variantit.

Muita mielenkiintoisia aiheita suomalaisiin osakekirjoihin liittyen voisivat olla valtion obligaatiot, kuntien velkakirjat, metsäyhtiöiden osakekirjat, specimen-osakekirjat, pankkien osakekirjat. Vaikeana, mutta erittäin mielenkiintoisena kohteena voisi pitää ennen vuotta 1900 päivättyjä suomalaisia osakekirjoja. Muista, että osakekirjakauppiaat auttavat sinua aiheen miettimisessä kun kerrot heille sinua kiinnostavista asioista.

Lue myös:
>> Mitä on skripofilia?